Κάθε χρόνο ο Δήμος Πύλου-Νέστορος τιμώντας την αυτοθυσία των προγόνων μας εορτάζει την επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας του Ναυαρίνο.

Στις 20 Οκτωβρίου 1827, οι συμμαχικές Δυνάμεις της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας αποφάσισαν να επέμβουν και να δώσουν τέλος στο μαρτύριο των υπόδουλων Ελλήνων, οι οποίοι υπέφεραν από τις επεκτατικές διαθέσεις του Ιμπραήμ Πασά. Η κατάσταση στην επαναστημένη Ελλάδα είχε επιδεινωθεί από το 1825 μετά την απόβαση στην Πελοπόννησο του αιγυπτιακού στρατού. Το γεγονός αυτό θορύβισε τις μεγάλες Δυνάμεις αναγκάζωντάς τες να ασχοληθούν με το ελληνικό πρόβλημα. Η νευραλγικής σημασίας θέση της Ελλάδας κίνησε το ενδιαφέρον τους. Ο πρέσβης της Αγγλίας στην Κωνσταντινούπολη, Κάνινγκ, κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να αναλάβει η χώρα του την πρωτοβουλία για τη διευθέτηση του ζητήματος. ΟΙ προσπάθειές του προσέκρουσαν στο πρωτόκολλο της Πετρούπολης. Οι δυσκολίες πολλαπλασιάζονταν καθώς η Αυστρία προσπαθούσε να ματαιώσει την αγγλορωσική συμφωνία.

Η Γαλλία αναλαμβάνει πρωτοβουλία και τον Ιανουάριο του 1827 υπέβαλε στην κρίση της Αγγλίας σχέδιο συνθήκης για την ειρήνευση στην Ελλάδα, χωρίς όμως να προβλέπει τρόπους εξαναγκασμού αποδοχής από τους Τούρκους. Μετά από ένα μήνα και την εκδήλωση του ρωσικού ενδιαφέροντος, η οποία απειλούσε να διαταρράξει την ισορροπία, αλλά και κυρίως εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Πύλης ανάγκασε τις προστάτιδες Δυνάμεις ότι η διπλωματία δεν θα επιφέρει αποτελέσματα. Καθοριστικής σημασίας ήταν και οι διπλωματικές προσπάθειες του Ιωάννη Καποδίστρια, ιδίως πρς τον τσάρο Αλέξανδρο της Ρωσίας.

Τον Ιούλιο του 1827 ο ναύαρχος Κόδριγκτον λαμβάνει οδηγίες περί μέτρων κατά του οθωμανικού στόλου οι οποίες όμως δε θα καταλήξουν σε εχθροπραξίες. ΟΙ τρεις δυνάμεις επιθυμούσαν ειρηνικό διακανονισμό.

Στις 16 Οκτωβρίου 1827 ο Κόδριγκτον έλαβε νεώτερες οδηγίες οι οποίες μεταξύ άλλων ανέφεραν: " Όσο για τα τουρκικά και αιγυπτιακά πλοία, που βρίσκονται τώρα στα λιμάνια του Ναυαρίνου και της Μεθώνης και που θα επιμείνουν εκεί, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επίθεσης".

Μια ημέρα πριν τη ναυμαχία ο Κόδριγκτον καλέι τους Άγγλους διοικητές και πλοιάρχους για να αποφασίσουν το σχεδιασμό των επιχειρήσεων. Τα συμμαχικά πλοία δε θα πυροβολούσαν αν δεν τους δινόταν σήμα. Την επόμενη ημέρα, η δραστηριότητα του συμμαχικού στόλου άρχισε από τα ξημερώματα. Το μεσημέρι ο Κόδριγκτον έδωσε σήμα εισόδου του συμμαχικού στόλου στον κόλπο. Η ατμόσφαιρα άρχισε να ηλεκτρίζεται. Μια βάρκα από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο μετέφερε στον Κόδριγκτον την απαίτηση του Αιγύπτιου Ναυάρχου να μην προχωρήσει μέσα στο λιμάνι. Ο Κόδριγκτον απάντησε σε αυστηρό ύφος ότι είχε έρθει να δώσει και όχι να πάρει εντολές. Λίγες ώρες αργότερα η μάχη ξεκίνησε και πήρε ανυπολόγιστες διαστάσεις.

Αν και οι εχθροί υπερτερούσαν αριθμητικά οι καταστροφές που δέχθηκαν ήταν αντίστροφα δυσανάλογες.

Κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις τιμούν πέρα από την ηγεσία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, οι πρέσβεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ρωσίας.

Οι εκδηλώσεις διαρκούν δυο ημέρες και πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για να τις παρακολουθήσει.

 

Εκτύπωση

ΝΑΥΑΡΙΝΕΙΑ 2015

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 188ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου,  διοργανώνονται, υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

«Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ: Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΕΜΚΗΡΙΟ»

Ώρα: 18.00

Τοποθεσία: Οικία του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα

Διοργάνωση: CostaNavarinoσε συνεργασία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος

Η συλλογή των έργων Τέχνης της CostaNavarino, εστιάζει θεματικά στον Ελληνικό Αγώνα για ανεξαρτησία και ιδιαίτερα στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Στόχος της συλλογής είναι η διάσωση, η διάδοση των ιστορικών τεκμηρίων και η προβολή της ιστορικής περιόδου αυτής, μέσω μόνιμων και προσωρινών εκθέσεων.

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ»

Ώρα: 19.00

Τοποθεσία: Οικία του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα

Διοργάνωση: Σύλλογος Κυριών Πύλου και Δήμος Πύλου-Νέστορος

Η Μουσικοχορευτική Παράσταση '' Από την Επανάσταση στη Ναυμαχία'', στόχο έχει να εμπλουτίσει της ιστορικές γνώσεις των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα θα τους ψυχαγωγήσει με παραδοσιακή ζωντανή μουσική από την Ορχήστρα του Γιάννη Παυλόπουλου, καθώς και παραδοσιακούς χορούς από το Λαογραφικό Όμιλο Χώρας, τις Χορευτικές Ομάδες Φοινικούντας, Κορυφασίου, Παπουλαίων, Γλυφάδας, Γυναικών Χιλιοχωρίων, και του Συλλόγου Κυριών Πύλου. Η παράσταση θα ξεκινήσει με την πορεία των χορευτικών συγκροτημάτων μέσα από τα σοκάκια της Πύλου στις 19:00 και θα συνεχιστεί στην Οικία Κ. Τσικλητήρα στις 19:30.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΓΗ: ΝΑΥΑΡΙΝΟ-ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

Ώρα: 11.00

Τοποθεσία: Ινστιτούτο Νέστωρ

Διοργάνωση: Διεθνής Οργανισμός Βιοπολιτικής

Η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής διοργανώνει ημερίδα και συνέντευξη τύπου με θέμα «Βιοτουρισμός στη Μεσσηνιακή Γη: Ναυαρίνο – Διεθνές Εφαλτήριο Έμπνευσης και Ανάπτυξης», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Νέστωρ την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 11:00-14:00. Την εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, θα συντονίσει η Πρόεδρος και Ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης  Βιοπολιτικής, Καθ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, και θα μιλήσουν ο Δήμαρχος  Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού  Επιμελητηρίου Γιάννης Τζεν, βουλευτές, επιχειρηματίες και άλλες προσωπικότητες. Η ημερίδα διεξάγεται στα πλαίσια υλοποίησης ευρωπαϊκού έργου Leader με τίτλο «Bιοτουρισμός και Ανάδειξη του Πολιτισμού της Ελιάς στη Μεσσηνιακή Γη», το οποίο έχει στόχο την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Μεσσηνίας και της διαχρονικής αξίας του πολιτισμού της ελιάς για την τουριστική ανάπτυξη.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ»

Ώρα: 17.00

Τοποθεσία: Πλατεία Τριών Ναυάρχων, Πύλος

Διοργάνωση: Σύλλογος Κυριών Πύλου σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος

Οι Δάσκαλοι του Συλλόγου Κυριών Πύλου, μαζί με όλα τα παιδιά της περιοχής, θα πραγματοποιήσουν χειροτεχνίες με θέμα τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΤΑΣΟΥ ΤΣΩΝΗ «Ο ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΟΣ ΗΡΩΑΣ»

Ώρα: 19.30

Τοποθεσία: Οικία Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, Πύλος

Διοργάνωση: Σύλλογος Κυριών Πύλου σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος

Μέσα από τη θεατρική παράσταση σκιών με τίτλο “Ο δωδεκάχρονος Ήρωας”, του Καραγκιοζοπαίχτη Τάσου Τσώνη, τα παιδιά θα μάθουν για τη Ναυμαχία, διασκεδάζοντας.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

ΒΡΑΒΕΙΑ ΘΟΔΩΡΗ ΚΑΙ ΠΑΝΟΥ ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΗ

«90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ & 10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ»

Ώρα: 12.00

Τοποθεσία: Ινστιτούτο Νέστωρ

Διοργάνωση: Δήμος Πύλου-Νέστορος

Για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος Πύλου-Νέστορος θα πραγματοποιήσει την απονομή των βραβείων  «Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη» στους τρεις πρωτεύσαντες, κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις, μαθητές των Γενικών Λυκείων Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης και Χώρας για το σχολικό έτος 2014-2015.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΥΠΕΡ ΘΑΝΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΘΕΡΜΕΣ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1828-1832 ΣΤΗ ΓΙΑΛΟΒΑ

 

17.00:Παράταξη της Φιλαρμονικής του Πολεμικού Ναυτικού προ του Ιερού Ναού

«ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» στη Γιάλοβα.

17.15:  

  • Πέρας προσέλευσης Αρχών και επισήμων στον Ιερό Ναό.
  • Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ πεσόντων και θυμάτων.
  • Κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος και τον Εκπρόσωπο της Γαλλικής Πρεσβείας.
  • Τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των πεσόντων.
  • Εθνικός Ύμνος.
  • Εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας από τον Συγγραφέα-Λαογράφο κ. Κωνσταντίνο-Μπαλαφούτη.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΠΑΝΤΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Ώρα: 19.30

Τοποθεσία: Πλατεία Τριών Ναυάρχων, Πύλος

Διοργάνωση: Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. 

ΤΡΙΤΗ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 188ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

07.00: Χαιρετισμός της ημέρας με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και ανάκρουση Εωθινών και Εθνικών Εμβατηρίων από τη Φιλαρμονική στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

09.30: Οι σημαίες Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας θα μεταφερθούν σε πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα γίνει έπαρση αυτών από τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, παρισταμένων των εκπροσώπων Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και όλων των αρχών του Νομού.

10.15: Τέλεση Δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου, κατά την οποία θα προστή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν:

Παράταξη στρατιωτικών αγημάτων, μαθητών, οδηγών ναυτοπροσκόπων και πολιτιστικών συλλόγων στην κεντρική Πλατεία Τριών Ναυάρχων.

Μετά τη λήξη της Ιεράς Δοξολογίας, μετάβαση Ιερού Κλήρου, Αρχών και Κοινού στην κεντρική Πλατεία  Τριών Ναυάρχων.

Επιμνημόσυνη Δέηση μπροστά στο Μνημείο Τριών Ναυάρχων.

Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Τριών Ναυάρχων

Τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Αθανάσιο Χρήστου, Επίκουρο Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τίτλο «Το έπος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου και η απήχησή του στο σημερινό κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι».

11.15: Παρέλαση  Σχολείων, Πολιτιστικών Συλλόγων και Στρατιωτικών Τμημάτων προ των επισήμων.

11.45: Συγκέντρωση εκπροσώπων Πρεσβειών, Α/ΓΕΝ και Δήμου Πύλου-Νέστορος στον λιμενοβραχίονα, επιβίβαση σε πλωτά μέσα και μετάβαση χωριστά στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Βρετανών πεσόντων. Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνων από τους ανωτέρω.

13.30: Παράθεση γεύματος από την Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος στους επίσημους προσκεκλημένους με ιδιαίτερες προσκλήσεις.

17.40: Υποστολή σημαιών με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και μεταφορά αυτών στο Δημαρχείο.

18.00: Εθνικοί παραδοσιακοί χοροί στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κυριών Πύλου.

ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ «ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ»

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

16:00-19:00

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

10:00-13:00

ΤΡΙΤΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

12:00-15:00

Εκτύπωση

19 Οκτωβρίου 2013, Γιάλοβα

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των θανόντων Γάλλων στρατιωτών από θέρμες κατά την περίοδο 1828-1832.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, ο Κυβερνήτης του γαλλικού πλοίου, το οποίο ναυλοχούσε στην Πύλο για τον εορτασμό της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, η μπάντα του πολεμικού ναυτικού και πλήθος κόσμου.

 

 

NIK4761
NIK4751
NIK4840
NIK4779
NIK4786
NIK4799
NIK4810
NIK4843
NIK4832

Εκτύπωση

Εορταστικές Εκδηλώσεις για την 186η Επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνο

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας αποτίνει και φέτος φόρο τιμής στη ναυμαχία του Ναυαρίνο. Στις 20 Οκτωβρίου 1827 οι συμμαχικές δυνάμεις έστρεψαν το βλέμμα τους στους δοκιμαζόμενους Έλληνες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη σύστασης ελεύθερου ελληνικού κράτους.